Naša ambulanta že več kot 10 let deluje v prostorih Zdravstvenega doma Domžale

Delamo vsako sredo popoldan in po dogovoru eno soboto v mesecu. Poleg občanov Občine Domžale so v njej dobrodošli in lepo sprejeti tudi odrasli pacienti iz drugih krajev.

Ortodont je zobozdravnik s specializacijo iz zobne in čeljustne ortopedije, ki se ukvarja s premikom zob in čeljusti. Zobje se lahko premikajo pri katerikoli starosti, praktično vse dokler jih imate.

V zadnjem desetletju se je povečalo število odraslih pacientov, štirideset- ali petdesetletnikov, ki se odločijo poravnati svoje zobe z zobnim aparatom. Več kot 70 % odraslih poroča, da je ortodontsko zdravljenje prispevalo k izboljšanju tako njihovega osebnega kot njihovega poklicnega življenja.

Razlogi za nošenje ortodontskih aparatov v odraslih letih:

  • Kot otroci niso imeli možnosti ortodontskega zdravljenja
  • Pri nošenju ortodontskega aparata niso bili dovolj dosledni in so ortodontsko zdravljenje opustili oziroma samovoljno predčasno zaključili
  • Bolezni odrasle dobe, npr. tesno stanje v področju spodnjih stalnih sekalcev. Zaradi oteženega čiščenja medzobnih prostorov se priporočajo ortodontski premiki zob v izogib kariesu in vnetju dlesni.
  • Naprej štrleči in razmaknjeni zobje (diasteme)
  • Mnogi pacienti potrebujejo pomoč ortodonta pri parodontalnem zdravljenju; v sodelovanju s parodontologom ortodont poskrbi za izboljšanje stanja obzobnih tkiv, zobje pa se postavijo v pravilen položaj in dobijo lepši videz.
  • Predčasna izguba zob, ki povzroči potovanje in nagibanje preostalih zob v vrzel. Ortodontski aparat se lahko namesti kot priprava na protetično zdravljenje; v nekaterih primerih je ortodontski premik lastnih zob boljša rešitev kot mostiček ali vsadek (implantat).

Na začetku vsakega zdravljenja morajo biti zobje in obzobna tkiva zdravi, pacienti pa so dolžni skrbeti za dobro ustno higieno. Obstaja več vrst ortodontskih aparatov – snemni in nesnemni (fiksni). Njihova cena je odvisna od teže in obsega nepravilnosti ter od vrste aparata.

Kateri ortodontski aparat je najprimernejši, bo po natančnem kliničnem pregledu, odtisu zobnih lokov in rentgenskih posnetkih načrtoval specialist ortodont.

Po končanem aktivnem ortodontskem zdravljenju (običajno leto in pol do dve leti) je potrebno še vzdrževanje doseženega stanja ter kontrolni pregledi enkrat letno oziroma po potrebi.

Pogosto gre za multidisciplinarno obravnavo odraslega pacienta. Posledično v zobozdravstveno oskrbo ni vključen le zobozdravnik na primarnem nivoju (osebni zobozdravnik), ampak tudi higienik, specialist protetik, ortodont, specialist oralni kirurg, specialist parodontolog …

Po več kot 30 letih delovanja na področju zobozdravstvene dejavnosti, 20 letih delovanja na specialističnem področju zobne in čeljustne ortopedije in 10 letih delovanja samoplačnikške ortodontske ambulante za odrasle ORTODONTSKA AMBULANTA GRETA ANDREJKA JERMAN S.P., so na prvem mestu še vedno dobri rezultati in zadovoljni pacienti. Z obravnavo ne poskrbimo le za podaljšano življenjsko dobo zob, ampak tudi za boljšo samopodobo in večjo samozavest pri navezovanju partnerskih in poslovnih odnosov.